W dn. 13 listopada 2010 r. ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 1023/2010 wpisujące do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę „Jambon de l’Ardèche”. Jest to suszona szynka wieprzowa o minimalnej masie 8,5 kg w stanie surowym, ręcznie solona na sucho, panierowana w miejscowej mące kasztanowej, dojrzewająca i sezonowana przez co najmniej 7 miesięcy. Receptura szynki dopuszcza jedynie świeże kawałki pochodzące od tuczników urodzonych, utrzymywanych i poddanych obojowi w Unii Europejskiej. Szynka jest produkowana na obszarze 212 gmin departamentu Ardèche w południowo-wschodniej Francji od XVI wieku. Rozporządzenie wchodzi w życie w dniu 3 grudnia 2010 r.
 
 
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Dziennika Urzędowego UE
 
 
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand