We wrześniu br. nadal utrzymywał się korzystny trend w eksporcie mięsa czerwonego ze Stanów Zjednoczonych. Eksport mięsa wołowego w ujęciu ilościowym wzrósł o 16,6% do 86,2 tys. ton, natomiast wartościowo zwiększył się o 30,2% do 339,3 mln USD. W pierwszych dziewięciu miesiącach Amerykanie wyeksportowali łącznie 766,8 tys. ton tego gatunku mięsa, tj. o 16% więcej niż w analogicznym okresie 2009 roku. Po względem wartości handel ten zwiększył się o 27% do 2,9 mld USD. We wrześniu br. Stany Zjednoczone wyeksportowały także 148,4 tys. ton mięsa wieprzowego o wartości 382,6 mln USD. W ujęciu ilościowym eksport ten wzrósł o 3,6%, natomiast wartościowym zwiększył się o 10%. Od stycznia do końca września br. Amerykanie wyeksportowali łącznie ponad 1392 tys. ton wieprzowiny, tj. o 2% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Eksport pod względem wartościowym zwiększył się o 9% do 3,5 mld USD. W pierwszych dziewięciu miesiącach br. najważniejszymi rynkami zbytu dla amerykańskiej wołowiny były Meksyk, Kanada, Japonia, kraje ASEAN (Stowarzyszenie Narodów Azji Południowo-Wschodniej) oraz Korea Południowa. We wrześniu br. w czołówce odbiorców wołowiny z USA były nadal Kanada, Meksyk, Japonia i Korea Południowa, ale dołączyły do nich także kraje Bliskiego Wschodu. We wrześniu br. w piątce najważniejszych rynków zbytu na mięso wieprzowe z USA znajdowały się Japonia, Meksyk, Kanada, Hongkong i Chiny oraz Rosja.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: thecattlesite.com