Większość Europejczyków pozostaje nieufna w stosunku do klonowania zwierząt w celu produkcji żywności. Dzieje się tak pomimo rosnącej akceptacji dla innych nowych technologii. Ostatnie badanie Eurobarometru potwierdza, że klonowanie zwierząt jest mniej popularne niż żywność modyfikowana genetycznie. Znajduje ono (klonowanie) poparcie zaledwie u 18% respondentów. Tylko w dwóch krajach (Hiszpania i Czechy) klonowanie zwierząt w celu produkcji żywność popiera trzech na dziesięciu pytanych. Dla porównania w 14 innych krajach żywność modyfikowana genetycznie nie budzi negatywnych reakcji u ponad 30% ankietowanych. Klonowanie zwierząt w celu produkcji żywności jest postrzegane, jako bardziej nienaturalne, niż produkcja żywności modyfikowanej genetycznie. Za najbardziej naturalny sposób produkcji uważana jest produkcja ekologiczna, produkcja regionalna itd.
 
 
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: AgraNet
 
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand