Unijni ministrowie zdrowia doszli do porozumienia w sprawie obowiązkowego umieszczania na etykietach miejsca pochodzenia sprzedawanej w UE wieprzowiny, baraniny i drobiu. Dotychczas informacje te umieszczano tylko na etykietach trafiającej do handlu wołowiny i cielęciny. Obowiązek znakowania wołowiny i cielęciny wprowadzono w 2002 roku, co miało związek z zagrożeniem tzw. chorobą szalonych krów (BSE). Pomimo nacisków ze strony Parlamentu Europejskiego, na etykietach nie będzie podawana informacja o sposobie uboju zwierząt. Podawanie na etykietach informacji, że mięso pochodzi od zwierząt ubitych rytualnie bez wcześniejszego ogłuszania (np. zgodnie z tradycją żydowską ogłuszanie jest niedozwolone, ale muzułmanie w większości akceptują jego stosowanie), mogłoby utrudnić sprzedaż jego nadwyżek na rynku ogólnym. Teraz projekt nowych przepisów powróci do Parlamentu Europejskiego. Po zakończeniu procesu legislacyjnego, przemysł będzie musiał zacząć stosować nowe przepisy w ciągu trzech lat, ale planowany jest dłuższy okres przejściowy dla firm zatrudniających do 10 osób.
 
 
Źródło: FAMMU/FAPA
 
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand