W Hiszpanii obszar przeznaczony pod rolnictwo ekologiczne to 1,6 mln ha, czyli najwięcej w Unii, dzięki czemu znajduje zatrudnienie 27 tys. rolników. Równocześnie konsumenci żywności ekologicznej spożywają jej mniej niż kraje Unii o podobnym potencjale ekonomicznym. Wg Ministerstwa Rolnictwa tego kraju sektor potrzebuje promocji, bowiem tylko 2/3 Hiszpanów spożywało te produkty, większość z powodów zdrowotnych. Osoby, które nigdy nie spożyły produktów ekologicznych motywowały to ceną. Większość uczestników ankiety tj. 58% ocenia, że lokalne sklepy są zaopatrzone w żywność ekologiczną, ale w małym asortymencie. Wg Ministerstwa Rolnictwa Rolnictwo ekologiczne oznacza zrównoważoną ochronę środowiska.
 
 
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. MRH
 
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand