W dn. 16 listopada br. chińskie ministerstwo handlu przekazało decyzję o sprzedaży zapasów interwencyjnych mrożonej wieprzowiny i cukru w celu złagodzenia rosnącej inflacji. W październiku br. ceny żywności w Chinach były o 10,1% wyższe niż przed rokiem. Inflacja ogółem była najwyższa od 25 miesięcy i wyniosła 4,4%. W pierwszym tygodniu listopada br. ceny mięsa i jaj na rynku chińskim wzrosły wobec poprzedniego tygodnia o 0,8%. Mięso wieprzowe podrożało w hurcie o 4% w stosunku do września, a tendencja wzrostowa prawdopodobnie będzie się w najbliższym czasie utrzymywała. Rosną również koszty produkcji trzody ze względu na drożejące pasze, co skutkuje wzrostem cen żywca. Wieprzowina jest najważniejszym gatunkiem mięsa spożywanym w Chinach, a kraj ten przoduje w produkcji i konsumpcji wieprzowiny na świecie.
Źródło: FAPA/FAMMU