Jak co roku po Świętach Bożego Narodzenia nastąpił sezonowy spadek cen trzody. W tym roku okazał się on bardzo głęboki i dotkliwy dla rolników, gdyż jednocześnie rosną  ceny zbóż. Sytuację pogorszyły przypadki  wykrycia dioksan w paszach, mięsie i jajach w Niemczech. Spowodowało to spadek eksportu wieprzowiny z Niemiec i zmniejszenie lokalnej konsumpcji. Powstała duża nadwyżka podaży mięsa wieprzowego w Niemczech, wywołująca  silną presję na rynek Polski.
 
Mając na uwadze ochronę krajowego rynku wieprzowiny oraz bardzo negatywny wpływ informacji o zagrożeniu zdrowia konsumentów  dioksynami, co w efekcie może prowadzić  do obniżenia zaufania do wieprzowiny, wystąpiliśmy do Głównego Lekarza Weterynarii z prośbą o podjęcie środków zapobiegających  przedostawaniu się skażonych produktów na teren Polski.
 
Mając na uwadze wagę zagrożenia i kumulujące się negatywne efekty dla branży trzody chlewnej w Polsce  wystąpiliśmy do Ministra Rolnictwa  Marka Sawickiego z prośbą o spotkanie  i znalezienie możliwości poprawy sytuacji producentów trzody  oraz wypracowanie rozwiązania dla zagrożenia wysokim importem żywca i mięsa wieprzowego, np. poprzez wzmożone kontrole weterynaryjne i nadzór nad sprowadzanym do Polski mięsem wieprzowym. Pan Minister wyznaczył termin spotkania na 27 stycznia br.
 
                 Tadeusz Blicharski
             Dyrektor Biura „POLSUS”
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand