Producenci trzody chlewnej w Danii zaczynają również odczuwać skutki afery dioksynowej w Niemczech, ze względu na zmniejszenie zakupów duńskich warchlaków. Niemcy są  największym rynkiem zbytu, a roczny poziom importu wynosił ok. 8 mln sztuk (ok. 35 tys. sztuk tygodniowo). Od czasu ujawnienia skażenia pasz i mięsa dioksynami, zapotrzebowanie niemieckich producentów i przetwórców wieprzowiny znacznie zmalało. Tygodniowy poziom eksportu warchlaków obniżył się do 21 tys. sztuk. Jeśli sytuacja utrzyma się dłużej, duńscy producenci znajdą się w bardzo trudnej sytuacji, ze względu na duże uzależnienie od eksportu do Niemiec.
 
 
Źródło: FAPA/FAMMU
 
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand