W dn. 18 i 19 stycznia br. holenderscy producenci trzody chlewnej wstrzymali sprzedaż żywca do największych rzeźni, protestując wobec niskich cen skupu. Koszty produkcji wieprzowiny w Holandii wzrosły w ostatnim roku o 22%, podczas gdy ceny skupu znacznie obniżyły się na skutek słabnącego popytu wywołanego kryzysem dioksynowym w Niemczech. Hodowcy narzekają również na zakłócenie rynku przez niewielką grupę dominujących rzeźni. Krajowe zrzeszenie producentów trzody chlewnej (NVV) nawołuje do opracowania strukturalnych rozwiązań m. in. nowego rodzaju porozumienia o cenach, ustalanego przez producentów, rzeźnie i handlowców w procesie bezpośrednich konsultacji. Powyższe negocjacje obejmowałyby różne czynniki, w tym również końcową cenę detaliczną oraz koszty pasz. Według NVV obecna cena wieprzowiny oferowana konsumentowi nie odzwierciedla zależności między rzeczywistym kosztem produkcji. Holenderska sieć supermarketów Dirk oferuje obecnie kilogram schabu za 5 euro. Podobny protest podjęli w dn. 19 stycznia również hodowcy belgijscy, zrzeszeni w krajowym stowarzyszeniu producentów trzody – VEVA. Sytuacja sektora wieprzowiny w UE będzie przedmiotem dyskusji najbliższego posiedzenia Rady Ministrów Rolnictwa UE w dn. 24 stycznia 2011 r.
Źródło: FAPA/FAMMU na podst. meatttradenewsdaily.co.uk, ThePigSite