W dn. 18 stycznia br. frakcja liberałów Parlamentu Europejskiego zwróciła się do Komisji Europejskiej o pełną diagnozę obecnej afery dioksynowej w Niemczech w celu zapobieżenia podobnym skażeniom w przyszłości. Zdaniem parlamentarzystów należy zintensyfikować działania na szczeblu unijnym, które mogłyby poprawić identyfikowalność oraz jakość kontroli pasz dla zwierząt, a także przetworów spożywczych. Posłowie nakłaniają Komisję do przedyskutowania kwestii przyznania rekompensat dla rolników, którzy ponieśli straty na sutek skażenia dioksynami. W dn. 20 stycznia br. niemieckie ministerstwo rolnictwa przedstawiło plan działania, który przewiduje wdrożenie bardziej rygorystycznych przepisów z zakresu żywienia zwierząt. Plan działania zawiera 10 następujących elementów:

- obowiązek uzyskania zezwolenia przez producentów pasz;

- oddzielenie procesów produkcji;

- zwiększenie wymogów z zakresu kontroli pasz;

- obowiązek składania sprawozdań przez laboratoria prywatne;

- obowiązującą listę substancji dozwolonych w paszach;

- obowiązek poniesienia ryzyka odpowiedzialności;

- zmiany w systemie kar;

- usprawnienie monitoringu na obecność dioksyn – ustanowienie systemu wczesnego ostrzegania;

- poprawę jakości kontroli żywności i pasz;

- przejrzystość działań dla konsumenta.

Według komunikatu Głównego Lekarza Weterynarii z dn. 14 stycznia br., do jednego ze sklepów wielkopowierzchniowych w Polsce trafiło 1425,5 kg mięsa wieprzowego z Niemiec zawierającego dioksyny. Termin przydatności do spożycia kwestionowanego mięsa określono na 7 stycznia br. Dochodzenie jest w toku. Późniejsze komunikaty GLW z dn. 17,18, 19 i 20 stycznia br. podają, że według strony niemieckiej nie stwierdzono kolejnych dostaw do Polski produktów pochodzenia zwierzęcego z gospodarstw, w których stosowane pasze skażone dioksynami. Nie stwierdzono również dostaw mieszanek paszowych zawierających dioksyny. Inspekcja Weterynaryjna w Polsce sprawdza obecnie dostawy mięsa wieprzowego pochodzące z Niemiec, a w szczególności z regionów objętych kwarantanną. Władze Czech podały, że do kraju nie trafiły z Niemiec żadne produkty skażone dioksynami. Poprzednio informowano o dostawach na rynek czeski niemieckiej wieprzowiny zawierającej te substancje. Kontrole dostaw mięsa wieprzowego i drobiowego z Niemiec zaostrzyła Rosja. Służby weterynaryjne tego kraju zwróciły się oficjalnie do władz Niemiec i UE o informacje dotyczące rodzaju dioksyn w niemieckich paszach, ilości skażonego i utylizowanego mięsa, a także domagają się gwarancji zniszczenia wszelkich produktów zwierzęcych, które mogą zawierać dioksyny. Służby rosyjskie obawiają się, że niemieckie produkty skażone tymi substancjami mogłyby dostać się do Rosji w wyniku reeksportu z innego kraju. Import niemieckiego mięsa wieprzowego, drobiu i jaj zablokowały Korea Płd., Chiny i Mołdawia.

 

Źródło: FAPA/FAMMU na podst. GIW, ThePoultrySite, meattradenewsdaily.co.uk, Agra Europe

 

 

 

 

 

 

 

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand