W dn. 18 stycznia br. frakcja liberałów Parlamentu Europejskiego zwróciła się do Komisji Europejskiej o pełną diagnozę obecnej afery dioksynowej w Niemczech w celu zapobieżenia podobnym skażeniom w przyszłości. Zdaniem parlamentarzystów należy zintensyfikować działania na szczeblu unijnym, które mogłyby poprawić identyfikowalność oraz jakość kontroli pasz dla zwierząt, a także przetworów spożywczych. Posłowie nakłaniają Komisję do przedyskutowania kwestii przyznania rekompensat dla rolników, którzy ponieśli straty na sutek skażenia dioksynami. W dn. 20 stycznia br. niemieckie ministerstwo rolnictwa przedstawiło plan działania, który przewiduje wdrożenie bardziej rygorystycznych przepisów z zakresu żywienia zwierząt. Plan działania zawiera 10 następujących elementów:
- obowiązek uzyskania zezwolenia przez producentów pasz;
- oddzielenie procesów produkcji;
- zwiększenie wymogów z zakresu kontroli pasz;
- obowiązek składania sprawozdań przez laboratoria prywatne;
- obowiązującą listę substancji dozwolonych w paszach;
- obowiązek poniesienia ryzyka odpowiedzialności;
- zmiany w systemie kar;
- usprawnienie monitoringu na obecność dioksyn – ustanowienie systemu wczesnego ostrzegania;
- poprawę jakości kontroli żywności i pasz;
- przejrzystość działań dla konsumenta.
Według komunikatu Głównego Lekarza Weterynarii z dn. 14 stycznia br., do jednego ze sklepów wielkopowierzchniowych w Polsce trafiło
Źródło: FAPA/FAMMU na podst. GIW, ThePoultrySite, meattradenewsdaily.co.uk, Agra Europe