W bieżącej dekadzie Brazylia zachowa pozycję światowego lidera w eksporcie mięsa, i to pomimo rosnącej presji w kierunku dostarczania większej ilości wyprodukowanego mięsa na rynek wewnętrzny. W latach 2010-2020 produkcja wołowiny, wieprzowiny oraz drobiu w Brazylii będzie wzrastała średnio o 1,9% rocznie. Pod koniec bieżącej dekady, tj. w 2020 roku produkcja tych trzech gatunków mięsa może wynieść łącznie 28,3 mln ton wobec 23,4 mln ton w 2010 roku. Ilość mięsa, która może zostać wyeksportowana będzie rosła w omawianym okresie o 3% rocznie. W rozbiciu na poszczególne gatunki mięsa, ilość wołowiny oraz wieprzowiny potencjalnie gotowej do eksportu może rosnąć o 3,9% rocznie. W przypadku mięsa drobiowego dynamika ta będzie dużo mniejsza ze względu na wysoki popyt na drób płynący z rynku wewnętrznego.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Agra Europe, Daily News z dn. 24.02.11