W 2010 roku saldo wymiany handlowej mięsem (czerwonym i drobiowym) oraz podrobami, żywcem, a także przetworami mięsnymi, tłuszczami i mączkami zwierzęcymi było dodatnie i wyniosło 1 mld 243 mln euro. Bilans w handlu mięsem czerwonym oraz podrobami był korzystny, i ukształtował się na poziomie 152,6 mln euro. W omawianym okresie eksportwieprzowiny z Polski wyniósł 246,2 tys. ton, a jego wartość ukształtowała się na poziomie 416,3 mln euro. Import wieprzowiny do naszego kraju utrzymał się na wysokim pułapie 511,3 tys. ton. Wartość tego importu wyniosła 973,4 mln euro. Bilans handlu wieprzowiną ukształtował się na ujemnym poziomie -557 mln euro. W minionym roku Polska wyeksportowała także 231,3 tys. ton świeżego lub chłodzonego mięsa wołowego (wzrost o blisko 13%) o wartości około 631 mln euro oraz 42,2 tys. ton mrożonej wołowiny (wzrost o 56%) o wartości 111,4 mln euro. Saldo wymiany handlowej żywymi zwierzętami było dodatnie, ale obniżyło się w stosunku do 2009 roku o 52,1 mln euro do 4,8 mln euro. W analizowanym okresie wyeksportowano żywiec wołowy o wartości 105,8 mln euro, tj. o blisko 24% mniejszej niż przed rokiem. W przypadku żywca wieprzowego wartość eksportu obniżyła się o nieco ponad 35% do około 39 mln euro. Żywiec wieprzowy trafiał przede wszystkim na Węgry (ponad 182 tys. sztuk, czyli 66% eksportu), do Rosji (około 34 tys. sztuk, 12% eksportu) oraz na Litwę, a także na Ukrainę, a ponadto na Łotwę, do Niemiec, do Rumunii i do Włoch. W imporcie zwierząt największe znaczenie miał żywiec wieprzowy oraz drób. W 2010 roku sprowadzono do Polski świnie o wartości 116,9 mln euro, tj. o około 18% mniejszej niż przed rokiem. Wartość importu drobiu zwiększyła się o 16,6% do 63,7 mln euro. Żywiec wieprzowy był przywożony do Polski głównie z Holandii, Danii, Niemiec, Litwy i Łotwy. W minionym roku Polska wyeksportowała łącznie 170,5 tys. ton przetworów mięsnych, tj. o ponad 20% większej niż przed rokiem. Wartość eksportu tych towarówzwiększyła się także o ponad 20% do 465,3 mln euro. W omawianym okresie wyeksportowano z Polski 43,2 tys. ton kiełbas o wartości 110,6 mln euro. Kiełbasy eksportowano głównie do Wielkiej Brytanii, do Niemiec, do Dani, na Litwę, do Czech oraz do wielu innych krajów. W omawianym okresie import przetworów do Polski wyniósł 21,6 tys. ton i był o około 2,5% większy niż przed rokiem. Wartość tego importu wzrosła o 4,8% do 81,4 mln euro.
 
 
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: danych CIHZ i obliczeń własnych
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand