W 2010 roku produkcja mięsa ogółem w Finlandii utrzymała się na poziomie zbliżonym do 2009 roku, i wyniosła 384 tys. ton. Produkcja mięsa wołowego wzrosła drugi rok z rzędu do 83 tys. ton (wzrost o 1% w stosunku do 2009 roku). Na wzrost ten wpłynęła większa waga ubijanych zwierząt, gdyż liczba ubojów bydła spadła. W przypadku mięsa wieprzowego produkcja obniżyła się drugi rok z rzędu (o 1%) do 203 tys. ton. Tymczasem wytwórczość mięsa drobiowego, po spadku w 2009 roku, ponownie wzrosła (o 1%) do ponad 96 tys. ton. Pierwsze dane z początku 2011 roku (za styczeń) wskazują na wzrost produkcji mięsa wołowego (o 14%), wieprzowego (o 11%) oraz drobiowego (o 17%).
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Agra Europe, Daily News z dn. 3.03.11