W 2010 roku produkcja mięsa ogółem w Finlandii utrzymała się na poziomie zbliżonym do 2009 roku, i wyniosła 384 tys. ton. Produkcja mięsa wołowego wzrosła drugi rok z rzędu do 83 tys. ton (wzrost o 1% w stosunku do 2009 roku). Na wzrost ten wpłynęła większa waga ubijanych zwierząt, gdyż liczba ubojów bydła spadła. W przypadku mięsa wieprzowego produkcja obniżyła się drugi rok z rzędu (o 1%) do 203 tys. ton. Tymczasem wytwórczość mięsa drobiowego, po spadku w 2009 roku, ponownie wzrosła (o 1%) do ponad 96 tys. ton. Pierwsze dane z początku 2011 roku (za styczeń) wskazują na wzrost produkcji mięsa wołowego (o 14%), wieprzowego (o 11%) oraz drobiowego (o 17%).
 
 
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Agra Europe, Daily News z dn. 3.03.11
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand