Ceny wieprzowiny na rynku unijnym sukcesywnie rosną. W czwartym tygodniu marca br. Cenyreferencyjne półtusz wieprzowych klasy E średnio w UE-27 przekroczyły próg 150 EUR/100 kg,wzrastając w ciągu tygodnia o 0,9%. Od początku roku ceny wzrosły przeciętnie o 9,6%. Wśródpaństw liczących się w unijnej produkcji wieprzowiny tj. Niemcy, Hiszpania, Dania, Francja,Holandia, Polska, Włochy, Belgia, najwyższy poziom cen notowany jest obecnie w Hiszpanii (166,2EUR/100 kg) i we Włoszech (157,4 EUR/100 kg). Od czasu afery dioksynowej w styczniu br. Cenyw Niemczech wzrosły o jedną trzecią do 154 EUR/100 kg. Najtańsze półtusze są obecnie w Belgii(134,9 EUR/100 kg), Danii (137,6 EUR/100 kg) i Holandii (138,1 EUR/100 kg). W Polsce cenywzrosły w ciągu tygodnia o 2,2%, a od początku roku o ponad 5% do 145 EUR/100 kg.Czynnikiem wsparcia cen w najbliższym okresie są rozpoczynający się sezon gilowy oraz zbliżającesię Święta Wielkanocne. Na początku maja spodziewane jest jednak pojawienie się na rynkupierwszych partii wieprzowiny z magazynów w ramach systemu dopłat do prywatnegoprzechowywania, co może wpłynąć na spadek notowań.
 
 
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Komisja Europejska, ThePigSite
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand