W bieżącym sezonie 2010/11 przewidywany jest istotny wzrost zużycia śruty sojowej na świecie o około 15 mln ton do 178,3 mln ton czyli o 9%. Obecny wzrost prognoz wynika z przeszacowania w górę prognoz zużycia w okresie od kwietnia do września br. Niniejszy wzrost będzie możliwy dzięki wzrostowi produkcji soi w sezonie 2010/11, co zaowocuje wzrostem jej przerobu. Największy przyrost spożycia w bieżącym sezonie dotyczy UE (wzrost o 2,6 mln ton) oraz Chin (wzrost o 6,5 mln ton). Ten przyrost obejmuje też inne kraje w tym z większych konsumentów Brazylię, co ma miejsce na fali wzrostu produkcji drobiu. Należałoby zauważyć istotny wzrost poziomu światowego importu śruty sojowej o 11% do 60,1 mln ton. Największe przyrosty eksportu tej śruty dotyczą największych producentów soi i eksporterów śruty sojowej tj. Argentyny (28,7 mln ton) i Brazylii (13,9 mln ton).
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Oil World