Według FAO, w kwietniu br. podstawowy indeks, mierzący miesięczne zmiany cen koszyka żywnościowego (zawierającego zboża, oleiste, produkty mleczarstwa, mięso i cukier) pozostał praktycznie na niezmienionym poziomie w stosunku do marca br., w wysokości 232 punktów. Wzrosty cen zbóż odnotowane w kwietniu br. zostały zrównoważone spadkami cen produktów mleczarstwa, cukru i ryżu.
Wskaźnik liczony przez FAO odzwierciedlający zmiany cen zbóż odnotował jednak znaczący wzrost w kwietniu br. – o 5,5% w stosunku do poprzedniego miesiąca – do 265 punktów. Warto przy okazji zaznaczyć, że poziom tego wskaźnika był aż o 71% wyższy w ujęciu rok do roku. W największym stopniu „skoczyły” ceny kukurydzy – bo aż o 11% w stosunku do marca br., w przypadku pszenicy wzrost wynosił ok. 4%. Obserwowane wzrosty są odzwierciedleniem przede wszystkim niekorzystnych warunków pogodowych i opóźnień w zasiewach występujących w niektórych rejonach globu.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie Reuters