Według danych czeskiego urzędu statystycznego z kwietnia br., w I kwartale 2011 r. produkcjawieprzowiny w Czechach była o 4,7% niższa niż w tym samym okresie 2010 r. Pogłowie trzodychlewnej w tym kraju spadło w 2010 r. wobec 2009 r. o 3,5% do 1,846 mln szt., co oznaczanajniższy poziom od 1946 r.Czeskie ministerstwo rolnictwa zainicjowało kampanię, która ma zwrócić uwagę na problemgwałtownego spadku liczebności trzody w Czechach. W 1995 r. pogłowie tych zwierząt wynosiło 4mln szt., a obecnie obniżyło się o połowę. Od czasu przystąpienia Czech do UE w 2004 r., czeskawieprzowina musiała konkurować z tańszymi produktami z Danii czy innych producentów unijnych. Produktywność, inwestycje i innowacyjność czeskiego sektora trzody chlewnej pozostaje daleko wtyle za rywalami z innych państw UE - np. produktywność czeskich hodowców trzody jest trzy razyniższa od wskaźnika hodowców duńskich. Czeskie ministerstwo rolnictwa Czech planuje zwiększyćfinansowanie dla rodzimego sektora trzody chlewnej m.in. w ramach programów unijnych orazkrajowego programu wsparcia dla towarów wrażliwych.
Źródło: FAPA/FAMMU na podst. ThePigSite z 04.05.2011