W pierwszym tygodniu maja br. francuski minister rolnictwa Bruno Le Maire spotkał się z przedstawicielami grup producentów, przetwórców i detalistów w celu przedyskutowania problemu zmienności cen produktów pochodzenia zwierzęcego. Wszyscy uczestnicy dyskusji zobowiązali się dobrowolnie do rozpoczęcia negocjacji dotyczących warunków sprzedaży produktów pochodzących od bydła, trzody chlewnej i drobiu. Konieczność uzgodnień wynikła z obserwowanej w ostatnim czasie nadmiernej zmienności cen żywności. Negocjacje będą dotyczyły głównie trzody chlewnej ,młodych cieląt, jałówek, byków, drobiu oraz produktów pochodzących z tych zwierząt: tusz, świeżego mięsa, szynek i przetworów mięsnych. To dobrowolne porozumienie będzie podjęte w uzupełnieniu do podobnego działania zainicjowanego przez producentów pasz w celu ograniczenia wpływu gwałtownych zmian cen towarów dla rolników. Stronami dobrowolnej umowy będą m.in.: krajowa federacja związków rolniczych, zrzeszenie młodych rolników, federacje producentów: bydła, trzody chlewnej, drobiu, krajowa federacja przemysłu i handlu mięsnego, krajowy związek handlu wieprzowiną, federacja przemysłu rolnego, Leclerc, Auchan, Carrefour.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: ThePigSite z dn. 09.05.2011