Indeks cen żywności na świecie, opracowywany co miesiąc przez Organizację NarodówZjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), osiągnął w kwietniu br. 232 pkt i był nieznaczniewyższy od marcowego wskaźnika – 231 pkt. Kwietniowe ceny żywności były o 36% wyższe niżprzed rokiem i tylko o 2% niższe od rekordowego poziomu z lutego br. Indeks mierzy zmiany cenpodstawowych artykułów żywnościowych – zbóż, mięsa, olejów, cukru i produktów mleczarskich.W kwietniu w największym stopniu podskoczył w górę indeks cen zbóż (o 5,5% wobec marca br.do 265 pkt), głównie ze względu na 11% wzrost cen kukurydzy. Indeks cen mięsa wyniósł wkwietniu 173 pkt i wobec marca (172 pkt) wzrósł nieznacznie, lecz znajduje się obecnie narekordowo wysokim poziomie, przekraczającym poprzedni, najwyższy od 10 lat poziom,zanotowany w sierpniu 2008 r. (170,4 pkt).
 
 
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: FAO z dn. 05.05.2011
 
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand