Rosyjskie ministerstwo rolnictwa i krajowy związek hodowców opracowały branżowy program rozwoju produkcji trzody chlewnej do 2020 r. Wdrożenie tego programu ma zapewnić Rosji całkowitą samowystarczalność w zakresie podaży mięsa wieprzowego. Analitycy prognozują, że do 2020 r. pogłowie trzody chlewnej w tym kraju ma wzrosnąć do 35 mln szt. wobec 23,3 mln szt. W 2012 r. ekspansja produkcji ma zostać osiągnięta dzięki hodowli wysokoplennych ras świń,budowie nowoczesnych centrów zarodowych i nowych gospodarstw produkcyjnych oraz rozwojowii nfrastruktury logistycznej. Ostatnie lata wskazują na stopniowe ograniczanie importu tego gatunku mięsa na rynek rosyjski.W 2008 r. wieprzowina sprowadzona zza granicy stanowiła 32% krajowej podaży, w 2010 r. udział ten obniżył się do 25%, a w 2011 r. ma spaść do 22%. Jednocześnie popularność i spożycie wieprzowiny w Rosji rośnie, w 2010 r. konsumpcja na jednego mieszkańca wynosiła 22 kg. Dla porównania, przeciętny mieszkaniec Unii Europejskiej spożywa rocznie 42 kg mięsa wieprzowego.
 
 
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. PigProgress z dn. 18.05.2011, ThePigSite z dn. 20.05.2011
 
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand