W dn. 20 października br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji nr 1044/2011 wpisujące do unijnego rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności (GTS) nazwę kabanosy. Wniosek o rejestrację kabanosów w rejestrze GTS został złożony przez związek „Polskie Mięso” w 2007 r. Sprzeciwy wobec tej rejestracji zgłosiły Austria, Czechy i Niemcy. W 2010 r. Polsce udało się osiągnąć porozumienie z Austrią i Czechami, natomiast Niemcy najdłużej nie zgadzały się na rejestrację, twierdząc, że naruszy to prawa ich producentów. Ostatecznie jednak Niemcy wycofały swój sprzeciw. Rejestracja nastąpiła bez zastrzeżenia nazwy, co oznacza, że inni producenci (także Niemcy) będą nadal mogli produkować i wprowadzać na rynek produkty podobne do „kabanosów” pod tą samą lub podobną nazwą, jednak bez odniesienia do unijnej rejestracji. Na etykiecie produktów, które nie odpowiadają zarejestrowanej specyfikacji nie będzie mogło znaleźć się oznaczenie „gwarantowana tradycyjna specjalność”, skrót „GTS”, ani powiązane logo UE. Zarejestrowana specyfikacja odnosi się jedynie do produkcji zgodnej z polską tradycją. Nazwa „kabanos” pochodzi od tureckiego słowa „kaban”, czyli wieprz. Kabanosy to cienkie, długie, suche kiełbasy odkręcone z jednej strony, równomiernie pomarszczone o ciemnoczerwonej barwie. Wyprodukowane są z peklowanego mięsa wieprzowego. Charakterystyczny smak kabanosów wynika z zastosowania w produkcji przypraw: pieprzu, gałki muszkatołowej, kminku i cukru w odpowiedniej proporcji oraz z właściwego procesu suszenia i wędzenia. Mięso użyte do przyrządzania kabanosów pochodzi od świń ras późno dojrzewających, tuczonych do masy 120 kg, o wysokiej zawartości (powyżej 3%) tłuszczu śródmięśniowego.

 

 

 

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Dziennika Urzędowego UE z dn. 20.10.2011

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand