W październiku br. kalkulowany przez FAO współczynnik cen żywności na świecie obniżył się o kolejne 4% (albo 9 punktów) do 216 punktów w porównaniu z wrześniem br. Niemniej jednak eksperci podkreślają, że ceny produktów rolnych nadal kształtują się na stosunkowo wysokim poziomie w porównaniu do analogicznego okresu rok wcześniej ( o około 5%) i charakteryzują się znaczną zmiennością. Na odnotowany w październiku spadek indeksu miały wpływ przede wszystkim obniżki cen zbóż, olejów, cukru i produktów mleczarstwa. W najmniejszym stopniu obniżyły się ceny mięsa.

Poprawiające się prognozy podaży szeregu produktów rolnych oraz utrzymująca się niepewność co do perspektyw globalnej gospodarki wytwarzają zniżkową presję na ceny. Niemniej jednak częściowo wpływ ten równoważony jest przez silny popyt w krajach rozwijających się.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie FAO

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand