W październiku br. światowy indeks cen żywności FAO wyniósł średnio 216 punktów i był niższy wobec września o 4%. Był to już kolejny, czwarty miesiąc spadków cen żywności na świecie. Indeks FAO był jednak o 6% wyższy niż przed rokiem, lecz o 9% niższy od rekordowo wysokiego poziomu notowanego w lutym br. i najniższy od 11 miesięcy. W październiku obniżyły się ceny światowe wszystkich towarów objętych indeksem – olejów o 6%, zbóż, artykułów mleczarskich i cukru o 5%. Mięso potaniało w najmniejszym stopniu – indeks zmniejszył się tylko o 0,4% do 177 punktów. Pomimo obniżki, ceny wszystkich gatunków mięsa pozostają na poziomie o 13% wyższym od ubiegłorocznego. W stosunku do najwyższego od 20 lat poziomu cen mięsa z kwietnia br., w październiku notowania były niższe tylko o 2%. W ciągu dziesięciu miesięcy br. ceny mięsa owczego były o 36% wyższe niż przed rokiem, a wołowiny i drobiu odpowiednio o 18% i 16% wyższe.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. FAO z dn. 03.11.2011