Ustalone zostały warunki przystąpienia Rosji do Światowej Organizacji Handlu (WTO), w tym również wielkości kontyngentów i stawki celne w imporcie mięsa. W wyniku członkostwa Rosji w WTO największym stopniu zyskają światowi eksporterzy wieprzowiny. Bezcłowy kontyngent w imporcie tego gatunku mięsa do Rosji ustalono na 430 tys. ton, w tym 30 tys. ton na mięso drobne. Cło na wieprzowinę sprowadzaną poza kwotą wyniesie 65%. Przed decyzją o przystąpieniu do WTO, rząd rosyjski planował, że w 2012 r. kontyngent na wieprzowinę przy 15% stawce celnej zmniejszy się do 320 tys. ton, a cło poza kontyngentem miało wynieść 75%. W stosunku do planów Rosji na 2012 r., poprzedzających decyzję o członkostwie w WTO, kontyngent importowy na drób został zwiększony o 34 tys. ton i wyniesie 364 tys. ton. Powyższa kwota będzie składała się 250 tys. ton elementów kurcząt z kością, 100 tys. ton elementów kurcząt bez kości (w tym 80 tys. ton dla państw UE) oraz 14 tys. ton mięsa indyków. Import w ramach kontyngentu będzie obłożony 25% cłem, a stawka poza kwotą wyniesie 80%. W przypadku przywozu innego mięsa drobiu zastosowana będzie również 80% stawka celna. Kontyngent na wołowinę został ustalony na 570 tys. ton (530 tys. ton mięso mrożone i 40 tys. ton świeże). Kwota została rozdzielona następująco: dla państw UE – 89 tys. ton (29 tys. ton wołowina świeża i 60 tys. ton mrożona), dla USA – 60 tys. ton mrożona, Costa Rica – 3 tys. ton mrożona, pozostałe kraje – 407 tys. ton mrożona i 11 tys. ton świeża. Cło w ramach tej kwoty wyniesie 15%, a poza kontyngentem – 55%. W stosunku do aktualnie obowiązującej wielkości kontyngentu został on zwiększony o 10 tys. ton świeżej wołowiny. Rosja zostanie członkiem WTO już na wiosnę przyszłego roku, zostanie to formalnie potwierdzone na szczycie w Genewie w dniach 15-17 grudnia br.

 

 

Źródło: FAPA/FAMMU na podst. Reuters z dn. 17.11.2011

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand