Po słabym początku roku, niemiecki eksport wieprzowiny w ostatnich tygodniach i miesiącach znacznie przyśpieszył. Według wstępnych danych federalnego urzędu statystycznego, we wrześniu br. z Niemiec wywieziono 260 tys. ton mięsa wieprzowego – łącznie z wędlinami, kiełbasami i produktami ubocznymi. W porównaniu z wrześniem 2010 r. wolumen eksportu był o 20% wyższy i nieznacznie niższy od rekordowo wysokiego poziomu z października 2010 r. Był to największy w historii poziom eksportu notowany w miesiącu wrześniu. W porównaniu z sierpniem br. wywóz zwiększył się o 5%. Dostawy do państw UE wzrosły w ciągu miesiąca o 3% i stanowiły 68% całkowitego eksportu. Największym odbiorcą z grona krajów trzecich pozostaje Rosja, jednak wolumen wywozu nieznacznie obniżył się, rośnie natomiast sprzedaż do Chin i Hongkongu. W ciągu trzech kwartałów br. eksport wieprzowiny z Niemiec sięgnął 1,9 mln ton i w porównaniu z tym samym okresem 2010 r. wzrósł o 4,4%. Zmalała nieznacznie sprzedaż świeżego mięsa, wzrosły natomiast dostawy mięsa mrożonego, produktów ubocznych i słoniny.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. BPEX Export Bulletin, tydz. 48

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand