W dn. 31 stycznia 2012 r. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji UE nr 76/2012 rejestrujące w unijnym rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę niemieckiej szynki i"Holsteiner Katenschinken"/"Holsteiner Schinken"/"Holsteiner Katenrauchschinken"/"Holsteiner Knochenschinken". Produkty te określane dalej łącznie jako "Holsteiner Katenschinken", są produkowane z szynki, z której nie usunięto kości stawu zawiasowego i kości długiej. Cały proces produkcji szynki odbywa się na obszarze geograficznym, który obejmuje cały kraj związkowy Szlezwik-Holsztyn. Szynka „Holsteiner Katenschinken” produkowana jest z udźca świń dowolnego pochodzenia. Szynka jest cięta w okrągłe kawałki, ręcznie solona i wędzona w zimnym dymie z drewna bukowego. Po zakończeniu okresu dojrzewania powierzchnia przekroju szynki ma intensywny czerwony kolor z delikatnym wzorem marmurkowym. Tłuszcz ma posmak orzechowy. Szynka „Holsteiner Katenschinken” jest typowym regionalnym przysmakiem o długiej tradycji i renomie.

 

Źródło: FAPA/FAMMU na podst. Dziennika Urzędowego UE z dn. 31.01.2012

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand