Rytualny ubój zwierząt bez wstępnego ogłuszania, wymagany przez wspólnotę żydowską oraz muzułmańską, stał się we Francji przedmiotem głębokiej dyskusji. Pod wpływem stowarzyszeń chroniących prawa zwierząt, wydany został w dniu 29 grudnia 2011 roku dekret wprowadzający ściślejszy nadzór władz publicznych nad rzeźniami. Nowe przepisy, które wejdą w życie od 1 lipca br., nakładają obowiązek na rzeźnie prowadzące ubój rytualny, uzyskanie wcześniejszego zezwolenia od prefektury departamentu, w którym się znajdują. Rzeźnie będą musiały wykazać, że dysponują odpowiednim sprzętem, wyszkolonym personelem oraz stosują procedury gwarantujące wymagany poziom higieny przy tego typu uboju. Według badań przeprowadzonych w 2007 roku przez francuskie ministerstwo rolnictwa w 274 rzeźniach, 12% bydła, 13% cieląt oraz 49% jagniąt było ubijanych w sposób rytualny. Nowe przepisy mogą przyczynić się do wzrostu kosztów ponoszonych przez rzeźnie, dlatego też francuskie ministerstwo rolnictwa chce ściśle współpracować z sektorem, aby obciążenia były jak najmniejsze.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: TheCattleSite.com z dn. 3.02.12

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand