W styczniu br. światowy indeks cen żywności FAO wzrósł o 1,9% wobec grudnia do 214,3 pkt. Był to pierwszy miesiąc wzrostu światowych cen żywności od lipca 2011 r. Indeks FAO był jednak o 10% niższy od rekordowo wysokiego poziomu notowanego w lutym 2011 r. i o 7% niższy niż przed rokiem. W ciągu miesiąca poszybowały w górę ceny wszystkich towarów objętych indeksem – w największym stopniu podrożały oleje (+2,8%), a tuż za nimi artykuły mleczarskie (+2,5%) oraz zboża i cukier (+2,3%). Indeks cen mięsa wzrósł w najmniejszym stopniu (+0,5%) do 178,5 pkt. Mięso było jednak o 7% droższe niż przed rokiem, lecz o 1% tańsze od rekordowo wysokiego poziomu (181 pkt) zanotowanego w listopadzie ub. r. Styczniowy wzrost cen mięsa na świecie nastąpił głównie za sprawą wieprzowiny (+2,8%), ze względu na spodziewane zwiększenie importu przez Chiny. Mięso drobiu było natomiast tańsze o 1% niż w grudniu, co było skutkiem umocnienia wartości dolara amerykańskiego względem walut głównych światowych eksporterów mięsa białego – zwłaszcza brazylijskiego reala. Ceny wołowiny były w styczniu stabilne, utrzymując się nadal na stosunkowo wysokim poziomie. Dobre prognozy produkcji mięsa owczego w Oceanii przyczyniły się do tendencji spadkowej cen tego gatunku mięsa.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. FAO z dn. 09.02.2012