W lutym br. światowy indeks cen żywności FAO wzrósł o 1,1% wobec stycznia do 215,3 pkt. Miesiąc temu skala wzrostu światowych cen żywności była podobna. Żywność była jednak o 10% tańsza od rekordowo wysokiego poziomu zanotowanego przed rokiem. W ubiegłym miesiącu podrożały prawie wszystkie towary objęte indeksem FAO, a w największym stopniu cukier (+2,4%), oleje (+2,1%) i zboża (+2%). Jedynie ceny artykułów mleczarskich były nieco niższe niż w styczniu (-0,7%). Ceny mięsa wzrosły nieznacznie (+0,4% do 174,9 pkt), głównie za sprawą 3,4% zwyżki notowań wieprzowiny. Wsparciu cen tego gatunku mięsa sprzyjały wzmożone dostawy do Hongkongu oraz epidemie pomoru świń w Rosji. Drób, wołowina i mięso owcze w stosunku do stycznia nieznacznie potaniały. Biorąc pod uwagę dane historyczne, ceny mięsa ogółem są nadal wysokie, o 3% wyższe niż przed rokiem i tylko o 3% niższe od rekordowo wysokiego poziomu zanotowanego w listopadzie 2011 r.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. FAO z dn. 08.03.2012