W kwietniu br. Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) podwyższył o 1% do 104,4 mln ton poprzednie prognozy z października 2011 r. dotyczące światowej produkcji wieprzowiny w 2012 r. Będzie to o 2,7% wyższy poziom wytwarzania niż przed rokiem. Wzrost przewidywanej wielkości produkcji nastąpi głównie w Chinach, UE i USA. Największy światowy producent – Chiny wyprodukują w tym roku prawdopodobnie 51,6 mln ton mięsa wieprzowego – o 4,2% więcej niż w 2011 r. i o 1% więcej niż przewidywano w październiku 2011 r. Do wzrostu produkcji przyczyniła się rosnąca jej opłacalność spowodowana wysokimi cenami, a także wsparcie ze strony państwa. Wyższy o 1% od prognozowanego wcześniej poziom produkcji w UE to głównie efekt wzrostu wydajności hodowlanej, który nastąpił dzięki restrukturyzacji sektora. Tegoroczna produkcja w UE będzie jednak nieco niższa niż przed rokiem z uwagi na spadki pogłowia trzody chlewnej w wielu państwach członkowskich. W kwietniu br. podwyższono również o 1% przewidywaną wielkość produkcji w USA ze względu na wyższą plenność loch oraz masę poubojową tuczników. Znacznie wyższy (o 4%) niż spodziewano się wcześniej poziom wytwarzania w Rosji nastąpi dzięki budowie nowoczesnych, dużych zakładów produkcyjnych wspieranych z funduszy państwowego programu rozwoju sektora wieprzowiny. Amerykanie przewidują również o 7% wyższy niż prognozowano wcześniej poziom globalnego eksportu wieprzowiny w 2012 r. – blisko 7 mln ton, ze względu na wzrost popytu wśród największych importerów. Tegoroczny eksport będzie zatem zbliżony do ubiegłorocznego. Wyższe o 250 tys. ton od zakładanych wcześniej wysyłki z UE – 2,1 mln ton będą możliwe dzięki zwiększonemu dostępowi do rynku rosyjskiego po przystąpieniu Rosji do Światowej Organizacji Handlu (WTO). Wyższy poziom wysyłek z UE spodziewany jest również na rynki wschodnioazjatyckie, ponieważ słabszy kurs euro i korony duńskiej wobec walut brazylijskiej i kanadyjskiej sprzyjają konkurencyjności unijnego eksportu. Wyższy od prognozowanego w październiku o 95 tys. ton poziom eksportu z USA będzie również wspierany słabszą pozycją dolara i większą konkurencyjnością cenową amerykańskiego mięsa m.in. w Azji czy Kanadzie. Wzrost spodziewanego poziomu eksportu z Brazylii to głównie efekt zwiększonych wysyłek do Hongkongu, na Ukrainę i nowe możliwości zbytu na rynku chińskim i amerykańskim. Pomimo wzrostu krajowej produkcji, Rosja pozostanie czołowym importerem wieprzowiny na świecie. Amerykanie zwiększyli prognozy rosyjskiego importu mięsa wieprzowego w 2012 r. o 200 tys. ton do 900 tys. ton. Po przystąpieniu do WTO Rosja będzie musiała złagodzić również wymogi sanitarno-weterynaryjne związane z importem. Chiny zwiększą tegoroczne zakupy z uwagi na wysokie zapotrzebowanie, któremu nie będzie w stanie zaspokoić rosnąca produkcja krajowa. Wyższy niż prognozowano wcześniej import do Korei Płd. to efekt wolniejszej odbudowy krajowego pogłowia trzody po ubiegłorocznej epidemii pryszczycy. Konkurencyjności importu wobec produkcji krajowej sprzyja również wejście w życie umów o wolnym handlu Korei Płd. z UE i USA.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. USDA Livestock & Poultry: World Markets & Trade, kwiecień 2012

 

 

 

 

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand