Z dniem 1 lipca br. w amerykańskim stanie Kalifornia wchodzi w życie zakaz produkcji i sprzedaży pasztetu z otłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich tzw. foie gras. O wprowadzeniu zakazu postanowiono już w 2004 r., wprowadzając 7-letni okres przejściowy na dostosowanie przemysłu. Przymusowy tucz kaczek i gęsi w celu otłuszczenia wątroby, z której produkowany jest pasztet, uznano w Kalifornii za niehumanitarny. Przymusowy tucz drobiu w celu produkcji foie gras jest zabroniony w większości państw UE, z wyjątkiem Francji, Belgii, Bułgarii, Hiszpanii i Węgier. UE nie wprowadziła jednak zakazu sprzedaży ani importu tego delikatesu. Największym światowym producentem i eksporterem foie gras jest Francja.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. World Poultry z dn. 01.05.2012

 

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand