Według szacunków Francuskiego Instytutu Trzody Chlewnej (IFIP), w 2011 r. produkcja wieprzowiny we Francji wyniosła 2,28 mln ton i była o 1,3% niższa w porównaniu z 2010 r., a jednocześnie najniższa od 13 lat. Całkowita liczba ubojów trzody chlewnej spadła w mniejszym stopniu, głownie ze względu na redukcję eksportu żywca o 0,8% do 660 tys. ton, zwłaszcza do Belgii. Import wieprzowiny był o 1,6% wyższy niż przed rokiem, z czego ponad połowa pochodziła z Hiszpanii, 17% z Niemczech, 9% z Belgii i 8% z Włoch. Francuska produkcja pasz dla świń spadła w ubiegłym roku o 1,9% do 5,54 mln ton. Produkcja karmy dla loch obniżyła się o 3,7% do 933 tys. ton, dla tuczników o 1,7% do 3,93 mln ton, a dla prosiąt o 0,8% do 667 tys. ton. Całkowita produkcja pasz we Francji w 2011 r. wyniosła 20,27 mln ton i była o 1,3% niższa niż w 2010 r.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Pig Progress z dn. 07.05.2012