Według szacunków Francuskiego Instytutu Trzody Chlewnej (IFIP), w 2011 r. produkcja wieprzowiny we Francji wyniosła 2,28 mln ton i była o 1,3% niższa w porównaniu z 2010 r., a jednocześnie najniższa od 13 lat. Całkowita liczba ubojów trzody chlewnej spadła w mniejszym stopniu, głownie ze względu na redukcję eksportu żywca o 0,8% do 660 tys. ton, zwłaszcza do Belgii. Import wieprzowiny był o 1,6% wyższy niż przed rokiem, z czego ponad połowa pochodziła z Hiszpanii, 17% z Niemczech, 9% z Belgii i 8% z Włoch. Francuska produkcja pasz dla świń spadła w ubiegłym roku o 1,9% do 5,54 mln ton. Produkcja karmy dla loch obniżyła się o 3,7% do 933 tys. ton, dla tuczników o 1,7% do 3,93 mln ton, a dla prosiąt o 0,8% do 667 tys. ton. Całkowita produkcja pasz we Francji w 2011 r. wyniosła 20,27 mln ton i była o 1,3% niższa niż w 2010 r.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Pig Progress z dn. 07.05.2012

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand