Według agencji informacyjnej Xinhua, chińskie ceny wieprzowiny stopniowo stabilizują się po spadkach trwających przez kilka ostatnich miesięcy. Obniżki cen zostały spowodowane nadpodażą wywołaną zwiększeniem pogłowia trzody chlewnej po ubiegłorocznych zwyżkach notowań. W maju br. chińskie agendy rządowe zapowiedziały skup interwencyjny mrożonej wieprzowiny w celu stabilizacji rynku. W 2011 r. ceny wieprzowiny były głównym czynnikiem wzrostu inflacji w Chinach. Indeks cen towarów i usług konsumpcyjnych CPI wzrósł wówczas do 5,4%, znacznie powyżej zakładanego przez rząd (4%).

 

 

Źródło: FAPA/FAMMU na podst. ThePigSite z dn. 04.06.12

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand