Kryzys na ryku wieprzowiny na Ukrainie pogłębia się, co odzwierciedla rekordowy wzrost importu oraz spadek wskaźników produktywności. W ciągu pierwszych czterech miesięcy tego roku Ukraina sprowadziła zza granicy 43 tys. ton mięsa wieprzowego – prawie trzykrotnie więcej niż w tym samym okresie 2011 r. Średnia cena w imporcie wyniosła 2,27 USD/kg i była o 10% wyższa niż przed rokiem. W kwietniu br. zakupiono 17,6 tys. ton wieprzowiny – trzy razy więcej niż w kwietniu 2011 r. i o połowę więcej niż w marcu br. Głównymi dostawcami były Brazylia i Niemcy. Według wstępnych szacunków agencji analitycznych, w maju br. na Ukrainę zostało sprowadzone 24 tys. ton wieprzowiny, co stanowi rekordowy miesięczny import w ciągu ostatnich siedmiu lat. Mięso sprowadzane z zagranicy jest niskiej jakości, lecz tanie, co satysfakcjonuje miejscowych przetwórców. Wieprzowina pochodzenia krajowego jest droga, lecz ma dobrą jakość i trafia na eksport. Od stycznia do kwietnia br. z Ukrainy wywieziono 7,4 tys. ton mięsa wieprzowego – o ponad połowę więcej niż w tym samym okresie przed rokiem. Znaczny wolumen mięsa z importu w połowie maja br. doprowadził do spadku cen. W maju br. ceny żywca wieprzowego obniżyły się z 4,88 USD/kg do 2,26 USD/kg (bez VAT). Według ukraińskiego urzędu statystycznego, pogłowie trzody chlewnej na Ukrainie na dzień 1 maja br. wyniosło 268,2 tys. szt. i było o 3,5% niższe niż przed rokiem. Produkcja wieprzowiny obniżyła się w tym czasie o 5,2%.

 

Źródło: FAPA/FAMMU na podst. Pig Progress z dn. 01.06.12

 

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand