Brazylijscy eksporterzy wieprzowiny oraz wołowiny z zadowoleniem przyjęli wiadomość o nowych zasadach stosowania raktopaminy, przyjętych przez Komisję Kodeksu Żywnościowego (KKŻ). Komisja Codex Alimentarius chce wyznaczenia światowych standardów dla stosowania raktopaminy w paszach dla trzody chlewnej i bydła. Komisja postanowiła określić wskaźnik dla dopuszczalnego dziennego pobrania (ADI) raktopaminy przez człowieka oraz najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) w mięśniach, tłuszczu, wątrobie i w nerkach u trzody chlewnej i bydła. Celem jest nie tylko ochrona zdrowia publicznego, ale także ustalenie sprawiedliwych zasad w handlu międzynarodowym produktami pochodzenia zwierzęcego. Decyzję podjęto (większością dwóch głosów) po czterech latach negocjacji oraz na podstawie badań naukowych, z których wynika, że stosowanie raktopaminy nie wpływa negatywnie na zdrowie człowieka. W Brazylii używanie tej substancji na farmach świń jest dozwolone przez brazylijskie ministerstwo rolnictwa (MAPA) od 10 lat. W przypadku farm bydła raktopaminę dopuszczono w 2011 roku. Raktopamina, czyli chlorowodorek raktopaminy, stosowana jest obecnie jako składnik pasz w hodowli bydła i trzody chlewnej w 26 państwach z pośród 185 krajów członkowskich KKŻ FAO/WHO, m.in. w USA, Kanadzie, Australii, Nowej Zelandii, Brazylii, Meksyku, Peru i RPA. W wyniku stosowania raktopaminy zwiększa się masa mięśniowa i tłuszczowa zwierząt, a tym samym poprawia się efektywności produkcji. W 1996 roku Unia Europejska zakazała stosowania substancji z rodziny beta-antagonistów, do której należy raktopamina, jako stymulatorów wzrostu. Sprzedaż mięsa uzyskiwanego ze zwierząt poddanych działaniu takich substancji jest również zakazana na terenie UE.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: thecattlesite.com z dn. 11.07.12