Chiński rząd postanowił o przeprowadzeniu kolejnego skupu interwencyjnego mrożonego mięsa wieprzowego w celu ustabilizowania sytuacji rynkowej. Wzrost krajowej produkcji trzody chlewnej doprowadził do tendencji spadkowej cen, która prawdopodobnie utrzyma się również w nadchodzących miesiącach. W kwietniu br. stosunek cen trzody do cen kukurydzy spadł w Chinach poniżej progu rentowności produkcji 6:1. Rząd rozpoczął wówczas serię interwencyjnych zakupów mięsa, aby uniknąć drastycznych wahań cen. W czerwcu i lipcu br. notowania wieprzowiny nieznacznie wzrosły. Obecna sytuacja na chińskim rynku mięsa wieprzowiny jest odwróceniem tendencji ubiegłorocznej, gdy ceny wzrosły we wrześniu do 26,3 CNY /kg (4,2 USD/kg). Wysokie ceny zachęciły rolników do zwiększenia poziomu produkcji. Według krajowego biura statystycznego, w pierwszej połowie 2012 r. w Chinach wyprodukowano 25,8 mln ton wieprzowiny – o 6% więcej niż przed rokiem. Na początku sierpnia br. ceny hurtowe tego gatunku mięsa obniżyły się do 19,82 CNY/kg (3,1 USD/kg) wobec 24,5 CNY/kg (3,9 USD/kg) notowanych na początku roku.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Pig Progress z dn. 08.08.12

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand