Według krajowego urzędu statystycznego Destatis, w pierwszym półroczu 2012 r. liczba ubojów trzody chlewnej w Niemczech obniżyła się o 0,8% (237 tys. szt.) do 28,8 mln szt., co stanowi pierwszy spadek od 2005 r. Niższa liczba ubojów dotyczyła zarówno świń z chowu krajowego, jak i importowanych. Produkcja wieprzowiny w tym okresie wyniosła 2,7 mln ton i była niższa o 1,1%. Słabsze wyniki produkcyjne odzwierciedlają trudną sytuację w sektorze wieprzowiny w całej UE. W przeciwieństwie do mięsa wieprzowego, pierwsze półrocze 2012 r. zaznaczyło się 1,8% wzrostem niemieckiej produkcji drobiu do rekordowej ilości 713 tys. ton. Produkcja mięsa kurcząt brojlerów zwiększyła się o 4,2% do 432 tys. ton.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Pig Progress z dn. 14.08.12, World Poultry z dn. 16.08.12

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand