Produkcja wieprzowiny w Chinach w 2013 r. wzrośnie prawdopodobnie o 2% do 52,65 mln ton. Niskie ceny i nadpodaż żywca i mięsa na rynku zmusiły hodowców do redukcji stada świń. Na początku 2013 r. liczebność macior będzie niższa, a krajowe pogłowie trzody chlewnej wzrośnie jedynie o 1% do 690 mln szt. Powodzie w niektórych regionach produkcji w lipcu i sierpniu tego roku i wysokie ceny zbóż wpłynęły negatywnie na wielkość produkcji. Spożycie wieprzowiny w Chinach w 2013 r. wzrośnie o ok. 2% do 53,1 mln ton, a import zwiększy się o 5% do 840 tys. ton. Przywóz świń hodowlanych zwiększy się o 11% do 20 tys. szt. Chiński eksport wieprzowiny zmniejszy się natomiast o 7%, zwłaszcza ze względu na niższe dostawy do Hongkongu, który jest największym odbiorcą. Chińska wieprzowina będzie tam musiała silnie konkurować z tańszym mięsem z Brazylii. Wysyłki do Japonii – drugi pod względem wielkości chiński rynek eksportowy – będą ograniczone ze względu na spowolnienie popytu.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. ThePigSite z dn. 26.09.12

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand