Według raportu FAO z listopada br., w 2012 roku światowa produkcja mięsa wzrośnie o mniej niż 2% do 301,8 mln ton. Niewielki wzrost produkcji będzie wynikiem wysokich kosztów pasz oraz stagnacji spożycia mięsa. Wzrost produkcji dotyczyć będzie przede wszystkim mięsa drobiowego (+2,2%) oraz wieprzowego (+1,9%). Wzrost produkcji mięsa wołowego oraz owczego i koziego będzie dużo skromniejszy, i wyniesie odpowiednio 0,4% oraz 0,9%. Produkcja wzrośnie przede wszystkim w krajach rozwiniętych (+2,5%), natomiast w krajach rozwijających wzrost ten będzie niewielki, na poziomie 0,2%. W 2012 roku do światowego handlu trafi łącznie 29,4 mln ton mięsa, tj. o 2,2% więcej niż w 2011 roku. Wzrost ten zostanie osiągnięty dzięki zwiększeniu handlu mięsem drobiowym (+2,4%) oraz wieprzowiną (3,0%). Ekspansja eksportu mięsa będzie dotyczyła krajów rozwijających się, w szczególności Brazylii oraz Indii. Wzrost cen pasz oraz wolno rosnąca produkcja przyczynią się do utrzymania cen mięsa na wysokim poziomie, zbliżonym do pułapu cenowego z 2011 roku. Konsumpcja mięsa ogółem wzrośnie o 1,9% do 28,4 mln ton, natomiast spożycie przypadające na jednego mieszkańca na świecie wyniesie 42,5 kg/osobę (wzrost o 0,4%). Spożycie mięsa w krajach rozwiniętych utrzyma się na poziomie 79,0 kg/osobę, natomiast w krajach rozwijających się zwiększy się o 1% do 32,7 kg/osobę.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: FAO Food Outlook, listopad 2012

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand