Jak podaje hiszpańskie ministerstwo rolnictwa, żywności oraz środowiska w okresie od października 2011 roku do września 2012 roku wydatki gospodarstw domowych w Hiszpanii na żywność wyniosły 67,559 mln EUR, tj. były o 0,5% wyższe niż w poprzednim okresie. Konsumpcja żywności zwiększyła się o 1%. W omawianym okresie odnotowano dalszy wzrost zakupów świeżego mięsa (o 1,4%), w szczególności mięsa z kurczaków (o 2,4%) oraz wieprzowiny (o o,4%), podczas gdy zakupy mięsa owczego/koziego oraz wołowego obniżyły się odpowiednio o 10,1% oraz 1,5%. Wzrosły także zakupy produktów mleczarskich (o 3%), deserów mlecznych (o 13,6%), masła (o 13,6%), jogurtów (o 1,2%) oraz serów (o 0,2%). Spożycie fermentowanego mleka obniżyło się o 0,6%. W omawianym okresie zwiększyła się również konsumpcja olejów (o 1,2%). W grupie przypadku przetworów mlecznych zanotowano spadek spożycia świeżego mleka (o 1%) oraz pełnego i odtłuszczonego mleka w proszku odpowiednio o 6,6% oraz 0,5%.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: thecattlesite.com z dn. 15.11.12

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand