Jak podaje hiszpańskie ministerstwo rolnictwa, żywności oraz środowiska w okresie od października 2011 roku do września 2012 roku wydatki gospodarstw domowych w Hiszpanii na żywność wyniosły 67,559 mln EUR, tj. były o 0,5% wyższe niż w poprzednim okresie. Konsumpcja żywności zwiększyła się o 1%. W omawianym okresie odnotowano dalszy wzrost zakupów świeżego mięsa (o 1,4%), w szczególności mięsa z kurczaków (o 2,4%) oraz wieprzowiny (o o,4%), podczas gdy zakupy mięsa owczego/koziego oraz wołowego obniżyły się odpowiednio o 10,1% oraz 1,5%. Wzrosły także zakupy produktów mleczarskich (o 3%), deserów mlecznych (o 13,6%), masła (o 13,6%), jogurtów (o 1,2%) oraz serów (o 0,2%). Spożycie fermentowanego mleka obniżyło się o 0,6%. W omawianym okresie zwiększyła się również konsumpcja olejów (o 1,2%). W grupie przypadku przetworów mlecznych zanotowano spadek spożycia świeżego mleka (o 1%) oraz pełnego i odtłuszczonego mleka w proszku odpowiednio o 6,6% oraz 0,5%.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: thecattlesite.com z dn. 15.11.12