Według Komisji Europejskiej, w okresie od stycznia do września br. państwa UE wyeksportowały na rynki krajów trzecich 2,33 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o ok. 2% mniej niż w tym samym okresie 2011 r. Wartość wywozu rośnie jednak systematycznie od 2010 r. i w ciągu trzech kwartałów br. wyniosła 4,6 mld EUR – o 13% więcej niż przed rokiem. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (45%) oraz mrożona wieprzowina (40%), których sprzedano odpowiednio o 4% i 3% mniej niż przed rokiem. O 41% niższe niż w tym samym okresie 2011 r. były również wysyłki żywca trzody chlewnej, z uwagi na obniżenie pogłowia tych zwierząt w UE. Wzrosły natomiast znacząco (+35%) dostawy świeżego mięsa oraz kiełbas i przetworów (+2%). Najwięcej produktów z sektora wieprzowiny sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Polska, Francja i Holandia. Wolumen wywozu z Polski zwiększył się o 19% do 227,4 tys. ton, a w strukturze dominowało mięso mrożone (44%) oraz słonina (18%). Głównym odbiorcą unijnej wieprzowiny w omawianym okresie br. pozostała Rosja, do której dostawy obniżyły się w ciągu roku o 9% do 580 tys. ton i stanowiły jedną czwartą całkowitego wywozu. Drugim rynkiem zbytu stały się Chiny, gdzie w ciągu roku sprzedaż wzrosła o ponad połowę do 413 tys. ton. Wyższe były również dostawy na Ukrainę (+54% do 124 tys. ton) i Białoruś (+18% do 93 tys. ton). Hongkong zakupił natomiast o jedną trzecią mniej unijnej wieprzowiny niż przed rokiem – 280 tys. ton. Zmniejszył się również wywóz do Japonii (-1% do 172 tys. ton) i Korei Płd. (-30% do 107 tys. ton). W pierwszych trzech kwartałach tego roku państwa UE zakupiły w krajach trzecich 26,5 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 7% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (63%) oraz mięso mrożone (25%). Największymi dostawcami były Szwajcaria (+6% do 14,2 tys. ton) i Chile (-9% do 5,2 tys. ton). Podczas gdy wolumen importu systematycznie obniża się od 2008 r., wartość przywozu w ciągu 9 miesięcy br. wzrosła w skali roku o 3% do 47,9 mln EUR.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej, ThePigSite z dn. 29.11.12

 

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand