W pierwszych III kwartałach br. na Morawach Południowych w Czechach odnotowano dalszy spadek produkcji mięsa. Spadkowy trend w produkcji widoczny jest w tej części Czech od kilku lat. W omawianym okresie Morawy Południowe wyprodukowały 29,4 tys. ton mięsa, tj. o 5,6% mniej niż przed rokiem (31,2 tys. ton). W 2010 roku produkcja żywca wieprzowego na Morawach wyniosła 325,9 tys. sztuk, w 2011 roku 316,4 tys. sztuk, a w pierwszych III kwartałach br. tylko 300,4 tys. sztuk. W przypadku wołowiny spadek produkcji jest jeszcze bardziej widoczny. W 2011 roku ubito na Morawach Południowych 7,5 tys. sztuk bydła, a w pierwszych III kwartałach br. 6,5 tys. sztuk. Według przedstawicieli przemysłu z Moraw Południowych, odwrócenie spadkowego trendu w produkcji nie nastąpi zbyt szybko. Przyczyny tego stanu rzeczy są dwie, tj. brak pasz oraz ceny oferowane producentom przez przetwórców. W okresie styczeń-wrzesień br. w Czechach ubito 169 tys. sztuk bydła oraz 2,09 mln sztuk świń. Region Moraw Południowych pozostaje drugim pod względem wielkości produkcji mięsa liczącym się regionem w Czechach.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Meat Trade News Daily z dn. 22.11.12

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand