Hodowcom trzody potrzebna jest pomoc finansowa - uważają eksperci rolni. W Polsce hoduje się coraz mniej świń. W lipcu tego roku ich pogłowie liczyło ok. 11,5 mln sztuk, a w połowie 2004 r. - 17 mln. Zdaniem specjalistów to wynik niskiej opłacalności chowu.

"Rynek nie uzdrowi sytuacji. Potrzebna jest pomoc rządu dla producentów wieprzowiny, ponieważ został przeinwestowany sektor przetwórstwa mięsa, a jest niedoinwestowany sektor produkcji żywca" - powiedział PAP prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "Polsus" Jan Biegniewski.

Jego zdaniem pieniądze dla hodowców świń mogły pochodzić z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW) na lata 2007-2013. Przeznaczono je jednak na inwestycje w gospodarstwach, m.in. na zakup traktorów i innego sprzętu rolniczego, a nie na modernizację budynków gospodarczych. Stało się tak dlatego, że rozliczenia projektów dotyczących rozbudowy budynków gospodarskich były skomplikowane.

Według Biegniewskiego w tej perspektywie finansowej przeznaczenie unijnych pieniędzy na wsparcie producentów trzody jest już niemożliwe. Ale pieniądze mogą się znaleźć w nowym PROW na lata 2014-2020. Jak stwierdził, środki te powinny być skierowane przede wszystkim do gospodarstw, które zajmują się rozrodem trzody chlewnej.

Zaznaczył też, że ważne, aby polscy rolnicy zajęli się hodowlą prosiąt, gdyż to produkcja bardziej opłacalna niż tucz trzody. Obecnie wiele prosiąt importuje się z Niemiec i Danii.

Prezes zaznaczył, że możliwa jest też pomoc krajowa. W ramach pomocy de minimis (czyli bez potrzeby uzyskiwania na nią zgody Komisji Europejskiej) można by dotować np. zakup prosiąt - zaznaczył. Dodał, że rozwojowi hodowli trzody nie sprzyjają liczne kontrole weterynaryjne.

Wskazał ponadto, że problemem branży jest zbyt mała koncentracja produkcji i zbyt wysokie koszty pasz, które powodują, że w wielu małych gospodarstwach produkcja żywca jest nieopłacalna - zaznaczył Biegniewski.

W 2011 r. na jedno gospodarstwo prowadzące chów świń w Polsce przypadało 38 sztuk, podczas gdy w Niemczech - 794 sztuk, Holandii - 1743, w Danii - 2583, a we Francja - 569.

W ocenie ekspertów rozproszenie hodowli świń w Polsce jest jednym z największych problemów tego sektora rolnictwa. W 2011 r. świnie hodowało 360 tys. gospodarstw. W Polsce tylko 1 proc. ferm ma co najmniej 500 sztuk świń, podczas gdy w Niemczech i we Francji - ponad 30 proc.

Według prof. Zygmunta Pejsaka z Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach zaniedbania w produkcji trzody leżą po stronie państwa, ale też rolników. Ekspert zarzucił resortowi rolnictwa brak dalekowzrocznej polityki w tej sprawie, a rolnikom za mały profesjonalizm w zakresie zasad organizacji zarządzania produkcją.

Podobne wnioski o potrzebie wsparcia wysuwa powołany w marcu tego roku przez ministra rolnictwa zespół ds. opracowania programu wsparcia sektora produkcji trzody chlewnej. W jego opinii trzeba przede wszystkim pomóc w utrzymaniu loch i pozyskaniu dobrej jakości prosiąt.

źródło: http://www.portalspozywczy.pl/mieso/teksty/,79800.html

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand