Ukraińskie ministerstwo rolnictwa planuje w 2013 r. zredukować przywóz mięsa wieprzowego na Ukrainę o 40%, a spożycie importowanego mięsa zmniejszyć z 17% do 7%. Krajowy sektor trzody chlewnej będzie w stanie sprostać temu wyzwaniu dzięki wdrożeniu Federalnego Programu Rozwoju Gospodarki na lata 2013-2014, który przewiduje wsparcie dla producentów wieprzowiny. Program obejmuje budowę i renowację 153 chlewni oraz pomoc dla rolników indywidualnych w celu zwiększenia produkcji oraz sprzedaży żywca. W 2012 r. Ukraina sprowadziła zza granicy 203,7 tys. ton wieprzowiny – o 74% więcej niż rok wcześniej. Eksperci i analitycy rynkowi są zdania, że Ukraina nie będzie mogła zmniejszyć importu wieprzowiny bez wdrożenia przez rząd mechanizmów ochrony rynku. W ubiegłym tygodniu ukraińskie stowarzyszenie producentów trzody chlewnej zwróciło się do premiera z apelem o zwiększenie ceł importowych na mięso wieprzowe. Przetwórcy zwracają jednak uwagę, że dzięki importowi taniego surowca ceny produktów wieprzowych na rynku ukraińskim są przystępne. Brazylijska wieprzowina kosztuje na Ukrainie 20-23 UAH/kg (2,4-

2,8 USD/kg), a krajowa – ponad 50 UAH/kg (6,1 USD/kg). Gdy import zostanie zmniejszony, miejscowi producenci zmonopolizują rynek i ceny mogą wzrosnąć.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Pig Progress z dn. 14.02.13

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand