W dn. 9 maja br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 421/2013 rejestrujące w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę francuskiej wieprzowiny „Porc du Sud-Ouest”. Jest to mięso świeże uzyskane ze świń urodzonych i wyhodowanych w regionie południowo-zachodniej Francji – Sud-Ouest, karmionych w co najmniej 30% kukurydzą pastewną w całym okresie tuczu (począwszy od 12 tygodnia życia). Masa tusz po uboju wynosi minimalnie 90 kg. Końcowy produkt charakteryzuje się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (prawie 60%), w szczególności kwasu linolowego (10-15%). Wieprzowina „Porc du Sud-Ouest” jest również bogata w tłuszcze i witaminę E. Pod względem organoleptycznym jest bardziej czerwona niż standardowa wieprzowina francuska, jest soczysta i delikatna oraz ma intensywny smak. Region Sud-Ouest jest obszarem praktykowanej od lat produkcji wieprzowiny oraz tradycyjnego wykorzystywania kukurydzy pastewnej o szczególnych właściwościach odżywczych, do karmienia świń. Klimat regionu sprzyja uprawie tej rośliny. Renoma wieprzowiny „Porc du Sud-Ouest” jest znana od lat i nadal ceniona przez konsumentów.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Dziennika Urzędowego UE

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand