Na konferencji „Wourld Poultry 2013 ” w Brukseli szef agendy Komisji DG Sanco- Van Dyck stwierdził, że zawieszenie zakazu stosowania mączek mięsno kostnych - PAP może poprawić konkurencyjność europejskich producentów drobiu i zwiększyć podaż. Podkreślił, że reintrodukcja PAP będzie oparta na solidnych naukowych podstawach z zachowaniem wysokich standardów ochrony zdrowia konsumenta i zwierząt. Stosowanie mączek mięsno-kostnych w paszach zostało w Unii zakazane ponad 10 lat temu pod wpływem przypadków BSE. Van Dyck wyraził opinię, że reintrodukcja mączek mięsno-kostnych z drobiu dla trzody chlewnej powinno nastąpić w 2014 roku, a odwrotnie tzn. mączek z trzody chlewnej dla drobiu w kolejnym 2015 roku. Potwierdzono, że decyzja będzie zależna od dostępności testów w celu zapobiegania wewnątrz gatunkowemu skarmianiu tj. kanibalizmowi. Jednak krzyżowa reintrodukcja PAP nie jest pewna ze względu na opozycję niektórych państw Unii w tym Francji.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Scoop