W Dzienniku Urzędowym UE z dn. 21 czerwca br. ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji Europejskiej nr 580/2013 rejestrujące w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę francuskiej kiełbasy – Saucisse de Montbéliard. Jest to kiełbasa lekko zakrzywiona, o średnicy co najmniej 25 mm, wytworzona z grubo posiekanej i ugniecionej mieszanki chudego mięsa i twardej słoniny wieprzowej. Pokryta jest naturalną, niebarwioną osłonką, zamkniętą przez związanie końców. Barwa kiełbasy jest lekko bursztynowa, uzyskana dzięki wędzeniu z zastosowaniem drewna i wiórów drzew iglastych. Kiełbasa ma lekko korzenny smak dzięki dodaniu kminku i pieprzu. Obszar produkcji Saucisse de Montbéliard obejmuje cały obszar czterech departamentów należących do regionu Franche-Comté. Ten obszar geograficzny odpowiada strefie, w której istnieje tradycyjne know-how wytwarzania i wędzenia kiełbasy w specjalnych piecach zwanych „thué”. Saucisse de Montbéliard jest obok różnych serów i win symbolem kuchni regionu Franche-Comté.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Dz.U. UE z dn. 21.06.2013

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand