Według FAO, przynajmniej 30% żywności na świecie jest marnowana, co odpowiada ilości 1,3 mld ton w skali roku.
Według raportu audytorów, np. w Indiach około 13% żywności jest marnowana w łańcuchu żywnościowym, co spowodowane jest przede wszystkim niedostatecznym zapleczem przechowalniczym kraju. Przekłada się to na około 33 mln ton ziarna zbóż. Z kolei, według obliczeń rządowych, w Ghanie marnotrawionych jest od 20% do nawet 50% zbiorów, co wynika przede wszystkim z niedostatecznej ilości przechowalni, braku właściwego transportu oraz niedoborów w infrastrukturze rynku. Największe straty plonów mają miejsce w krajach tropikalnych. W przypadku zbóż istotna jest też jakość ziarna. Dlatego tak ważne dla poprawy bezpieczeństwa żywnościowego jest polepszenie jakości ziarna.
W krajach rozwijających się w Afryce, Azji i Ameryce Północnej straty powstają przede wszystkim na początku łańcucha żywnościowego. Podczas gdy w krajach rozwiniętych największe marnotrawstwo występuje na jego końcu – tj. na etapie sprzedaży detalicznej, w zakładach przetwórczych i u konsumenta.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie Reuters i innych źródeł