W ramach Dyrekcji Generalnej Komisji Europejskiej ds. Zdrowia i Konsumentów powołano nowy zespół ds. nadużyć w produkcji żywności, który wzmocni komunikację pomiędzy Komisją a państwami członkowskimi. Według komisarza ds. zdrowia i polityki konsumenckiej Tonio Borga, jest to odpowiedź na niedawny skandal dotyczący wykrycia koniny w produktach z wołowiny w kilku krajach europejskich. Borg podkreślił, że nowy mechanizm będzie podobny do istniejącego systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt (RASFF). Będzie miał jednak szersze uprawnienia w sprawach dotyczących fałszowania żywności. RASFF został użyty do wymiany informacji w czasie skandalu z mięsem końskim, ale jego uprawnienia są ograniczone chyba, że zagrożone jest bezpieczeństwo zdrowia ludzi.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisja Europejska

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand