W sierpniu br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 201,8 pkt, obniżając się w stosunku do zmienionego indeksu z lipca o 1,9% (4 p.p.). W skali roku indeks był o 5,1% (11 p.p.) niższy. Był to już czwarty z rzędu miesiąc spadku cen żywności na świecie, głownie za zasługą kolejnego spadku cen zbóż (-7,2%) i olejów (-3%), co rekompensowało niewielką zwyżkę cen mięsa (+1,3%), artykułów mleczarskich (+1,2%) oraz cukru (+1,1%). Ceny zbóż obniżają się od czerwca br. na skutek optymistycznych prognoz tegorocznych zbiorów, szczególnie kukurydzy. Indeks cen mięsa wyniósł w sierpniu 175 pkt, a wzrost miał miejsce głownie na rynku wieprzowiny (+4,5%), podczas gdy w przypadku innych gatunków mięsa zmiany były niewielkie. Ważnym elementem wpływającym na poziom cen wieprzowiny było umocnienie się euro wobec dolara amerykańskiego. Notowania mięsa drobiowego obniżyły się już czwarty miesiąc z kolei (-1,3%), częściowo w wyniku niższych kosztów pasz. Ceny mięsa ogółem były w sierpniu br. jeszcze o 2,6% wyższe niż przed rokiem.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. FAO z dn. 05.09.13